Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε κουφώματα αλουμινίου;

ti prepei na gnorizetai

Τι πρέπει να προσέξετε; Ποιο είναι το κατάλληλο προϊόν για ‘σας; Απαντήσεις στο θέμα που ακολουθεί.

Το αλουμίνιο, ένα πλήρως ανακυκλώσιμο προϊόν, ανήκει στα ελαφριά μέταλλα και είναι κατάλληλο για κατασκευές κουφωμάτων μικρών ή μεγάλων διαστάσεων με μεγάλη διάρκεια ζωής, χωρίς την απαίτηση ιδιαίτερης συντήρησης.

Οι πόρτες, τα παράθυρα, τα υαλοπετάσματα καθώς και τα συστήματα σκίασης από αλουμίνιο, ενσωματώνουν τεχνολογία αιχμής, προσφέροντας υψηλούς δείκτες θερμομόνωσης, εξαιρετικά επίπεδα ασφάλειας, υψηλή αισθητική, ηχομόνωση, λειτουργικότητα και έχουν ελάχιστες απαιτήσεις συντήρησης. 

Τα πλεονεκτήματα των θερμομονωτικών – θερμοδιακοπτόμενων κουφωμάτων

Τα σύγχρονα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου έχουν υψηλές προδιαγραφές και αρκετά πλεονεκτήματα. Καλύπτουν πλήθος σχεδιαστικών απαιτήσεων για μικρά ή μεγάλα οικοδομικά ανοίγματα σε διάφορα σχήματα, δίνοντας ευελιξία στους μηχανικούς και τους αρχιτέκτονες, λόγω της στιβαρότητας των προφίλ αλουμινίου από τα οποία κατασκευάζονται και της δυνατότητας πολλών αξιόπιστων χρωματικών επιλογών, ακόμη και διχρωμίας (εξωτερική-εσωτερική πλευρά).

Το αλουμίνιο είναι φιλικό υλικό προς το περιβάλλον, ένα οικολογικό προϊόν, το οποίο όπως ήδη αναφέραμε, ακόμη και σε περίπτωση πυρκαγιάς, δεν εκπέμπει επικίνδυνα αέρια. Αυτό το καθιστά άκαυστο για τους κανονισμούς αντοχής στην φωτιά και αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό λόγο για τον οποίο τα κουφώματα αλουμινίου είναι πρώτα στην προτίμηση των καταναλωτών.

Τα τελευταία έτη η εξέλιξη στα αρχιτεκτονικά προφίλ αλουμινίου είναι σημαντική όσον αφορά τον τομέα της βελτίωσης των θερμομονωτικών τους ιδιοτήτων.

Με τον όρο θερμοδιακοπή στα κουφώματα, εννοούμε τη διακοπή της θερμογέφυρας, (μεταφορά της θερμότητας), που επιτυγχάνεται, με το διαχωρισμό του προφίλ σε δύο μέρη και ενώσεις αυτών μέσω της χρήσης μονωτικών υλικών, που απομονώνουν την εσωτερική με την εξωτερική επιφάνειά του.

Αυτό επιτρέπει τη σημαντική μείωση της μεταφοράς της θερμότητας, (ή ψύξης), που περνά από το εσωτερικό στο εξωτερικό περιβάλλον, (ή και αντίστροφα).

Πως λειτουργεί η θερμοδιακοπή

 Το ρόλο της θερμοδιακοπής παίζει το πολυαμίδιο 6.6, το οποίο είναι ένα θερμοπλαστικό υλικό, εξαιρετικά «ευγενές» και σχετικά υψηλού κόστους, που για αυτή την εξειδικευμένη χρήση ενισχύεται και με ίνες υάλου, σε ποσοστό περίπου 25%.

Οι ίνες υάλου είναι ουσιαστικά η πανοπλία της λάμας (μπαρέτας). Με αυτό τον τρόπο ενισχύονται οι μηχανικές ιδιότητες του πολυαμιδίου το οποίο έχει χαμηλή θερμική αγωγιμότητα. Με το πολυαμίδιο μπορούν να κατασκευαστούν διατομές μειωμένου πάχους, χωρίς αυτό να αποβαίνει εις βάρος της ευστάθειας της τελικής κατασκευής.

Η αύξηση του πλάτους του προφίλ με την ταυτόχρονη αύξηση του πλάτους του πολυαμιδίου που χρησιμοποιείται ως υλικό θερμοδιακοπής, μειώνει σημαντικά τη διερχόμενη θερμότητα από τη μάζα του υλικού.

Οι συντελεστές θερμοπερατότητας των προφίλ πλέον κυμαίνονται περίπου από 1,6 έως 3,0 W/m2K. Αυτό έρχεται να ενισχυθεί περαιτέρω με την προσθήκη αφρώδους θερμομονωτικού υλικού στο χώρο μεταξύ των πολυαμιδίων.

Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνονται συντελεστές θερμοπερατότητας των προφίλ περίπου 1-1,8 W/m2K, ενώ έχουν αναφερθεί και συντελεστές θερμοπερατότητας μικρότεροι της μονάδας.

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της θερμοδιακοπής είναι η μείωση της συμπύκνωσης υδρατμών στην επιφάνεια του κουφώματος και άλλες παρακείμενες λείες, (μη πορώδεις), επιφάνειες στο εσωτερικό του χώρου. Η αύξηση του πλάτους του προφίλ δίνει τη δυνατότητα χρήσης υαλοπινάκων μεγαλύτερου πάχους, (διπλοί ή τριπλοί), συμβάλλοντας θετικά στην θερμομόνωση και στην ηχομόνωση που προσφέρει το κούφωμα.

Επιπροσθέτως η χρήση ελαστικών παρεμβισμάτων με όσο το δυνατό μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής με το αλουμίνιο, βελτιώνει όχι μόνο τη θερμομόνωση, αλλά και την αεροστεγανότητα και την υδατοστεγανότητα. 

Τα σύγχρονα κουφώματα στη πράξη 

Εάν λάβουμε ως παράδειγμα μία οικία που βρίσκεται η οποία έχει 4 μπαλκονόπορτες διαστάσεων 1,20×2,20 με έτος κατασκευής το 1980. Η αντικατάσταση αυτών με νέες αλουμινίου με θερμοδιακοπή μπορούν επιφέρουν τα εξής αποτελέσματα:

  • Εξοικονόμηση ενέργειας περίπου 30%/έτος (~1900kWh)
  • Εξοικονόμηση χρημάτων περίπου 600€ / έτος από τις δαπάνες ψύξης και θέρμανσης.
  • Μείωση των εκπομπών CO2 περίπου 1570 Kg/έτος

Η συνολική επίδοση στην εξοικονόμηση ενέργειας για ένα κούφωμα δεν εξαρτάται αποκλειστικά από το συντελεστή Uw, αλλά και από άλλες ιδιότητες, όπως η αεροδιαπερατότητα.

Ένα παράδειγμα προκειμένου να το κατανοήσουμε καλύτερα. Αν ένα κούφωμα έχει πολύ καλό συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας, (μικρή τιμή 1,8) αλλά δεν έχει καλή τιμή αεροδιαπερατότητας (τιμή 1), τότε χάνουμε πολύ ενέργεια λόγω μεταφοράς από τον αέρα, (το κούφωμα μπάζει), παρότι η απώλεια ενέργειας λόγω ροής της θερμότητας στο κούφωμα είναι χαμηλή.

Το συνολικό αποτέλεσμα πάντως δεν είναι καλό.

Για τον λόγο αυτό η απλή αντικατάσταση κρυστάλλων σε παλαιά κουφώματα, τις περισσότερες φορές δεν είναι αποτελεσματική ως προς το συνολικό αποτέλεσμα.

Πηγή : Άρθρο του κυρίου Θεόφιλου Παγιάτη Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αλουμινοσιδηροκατασκευαστών.