Υδρατμοί – Υγροποίηση ”ίδρωμα” πάνω στα συστήματα αλουμινίου (κουφώματα)

1212

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί τα παράθυρα τους ιδρώνουν, ( υγροποίηση στα τζάμια) .Το φαινόμενο της υγροποίησης των υδρατμών παρουσιάζεται όταν σε ένα κλειστό χώρο υπάρχει υψηλή συγκέντρωση υδρατμών στον αέρα (πχ κουζίνες, μπάνια) και ταυτόχρονα εντός του χώρου αυτού υπάρχουν ψυχρές επιφάνειες πάνω στις οποίες υγροποιούνται οι υδρατμοί.

Σε όλα τα κουφώματα (αλουμινίου , ξύλου , Pvc)  το φαινόμενο της υγροποίησης των υδρατμών του ατμοσφαιρικού αέρα, παρουσιάζεται τους χειμερινούς μήνες, όπου η χαμηλή εξωτερική θερμοκρασία κρατά αρκετά παγωμένα τα κουφώματα, ενώ ταυτόχρονα η υψηλή θερμοκρασία του εσωτερικού χώρου, επιτρέπει την αύξηση της συγκέντρωσης υδρατμών στον αέρα.Στα ενεργειακά κουφώματα αλουμινίου συμβαίνει σε πολύ μικρότερη κλίμακα υγροποίηση στα τζάμια λόγω της υψηλής θερμικής αντίστασης. Σε συνδυασμό με την υψηλή στεγάνωση των κουφωμάτων αλουμινίου, ο εγκλωβισμένος αέρας με την αυξημένη συγκέντρωση υδρατμών υγροποιείται σε όλες τις ψυχρές επιφάνειες, έτσι βλέπουμε επάνω στα πλαίσια των κουφωμάτων αλουμινίου ή και στα τζάμια, (υγροποίηση στα τζάμια) να σχηματίζονται σταγόνες υγρασίας.

Η υγρασία του εσωτερικού χώρου, (μετριέται εύκολα με ένα υγροσιόμετρο), αυξάνεται με το μαγείρεμα (για αυτό το φαινόμενο είναι εντονότερο στις κουζίνες και στα μπάνια), την έντονη σωματική άσκηση, τους ατμούς ενός ζεστού μπάνιου καθώς και σε νεόδμητες κατοικίες κυρίως λόγω της πρόσφατης εφαρμογής επιχρισμάτων. Η υγροποίηση ξεκινάει πάντοτε από την άκρη του τζαμιού και μάλιστα από το κάτω μέρος του παραθύρου. Αυτό οφείλεται στο ότι η κατασκευή των παραθύρων είναι από θερμοδυναμικής άποψης ΄΄ασύμφορη΄΄. Το ρεύμα του θερμού αέρα δεν μπορεί να έρθει σε επαφή με όλο τζάμι, υπάρχει μία νεκρή γωνία , η περιοχή της οποίας θερμαίνεται τελευταία. Η υγρασία παρουσιάζεται σε χώρους που δεν θερμαίνονται αρκετά, κυρίως κατά την διάρκεια της νύκτας(υπνοδωμάτια). Ενώ συνήθως την νύκτα πέφτει η θερμοκρασία των χώρων αυτών ανεβαίνει το ποσοστό της υγρασίας λόγω της εκπνοής. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι υγροποίηση συντελείται όχι μόνον στα τζάμια και στα πλαίσια (ξύλο,PVC, Αλουμίνιο) αλλά και σε όλες τις ψυχρές επιφάνειες ενός χώρου. Αυτό οδηγεί στην δημιουργία λεκέδων και μούχλας σε ψυχρούς (συνήθως βορινούς) τοίχους. Βασικά όμως με την χρήση κάποιων απλών κανόνων μπορεί το φαινόμενο να μειωθεί ή ακόμη να εξαφανιστεί. Ο πιο βασικός κανόνας για την αποφυγή της υγρασίας (σε κουφώματα και τοίχους) είναι ο επαρκής αερισμός των χώρων. Αυτό όμως θα πρέπει να γίνεται όχι με συνεχή εξαερισμό(αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας ) αλλά με στιγμιαίο, δηλ. ανοικτό παράθυρο για 5-10 min , έτσι ώστε ο κορεσμένος σε υγρασία αέρας του δωματίου να αντικατασταθεί με εξωτερικό πιο κρύο μεν αλλά και πιο ξηρό αέρα.
Μετά από 5-10 min ξανακλείνουμε το παράθυρο , ανοίγουμε την θέρμανση έτσι ώστε να θερμάνουμε τον κρύο αέρα ο οποίος σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες τώρα μπορεί να απορροφήσει και περισσότερη υγρασία του χώρου μας. Μετά από 3-4 ώρες ο αέρας έχει απορροφήσει την υγρασία και μπορεί να επαναληφθεί η ίδια διαδικασία από την αρχή.

• Κλείσιμο θέρμανσης
• Άνοιγμα κουφώματος (για 5-10 min)
• Κλείσιμο κουφώματος
• Άνοιγμα θέρμανσης

Η όλη διαδικασία επαναλαμβάνεται 3-4 φορές την ημέρα. Την παραπάνω διαδικασία θα έπρεπε να την ακολουθούν κυρίως ιδιοκτήτες παλιών διαμερισμάτων – σπιτιών που αντικατέστησαν πρόσφατα τα κουφώματα.
Και αυτό διότι παλιές κατοικίες δεν διαθέτουν την μόνωση των μοντέρνων με αποτέλεσμα η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ τοίχου και εσωτερικού να είναι μεγαλύτερη με αποτέλεσμα ο αέρας να μην μπορεί να αφομοιώσει περισσότερη υγρασία άρα να περισσεύει περισσότερη η οποία και κατακάθεται σε όποια κρύα επιφάνεια βρει. Tα δε νέα κουφώματα σφραγίζουν ερμητικά με αποτέλεσμα να μην επιτρέπουν την εναλλαγή του εξωτερικού με τον εσωτερικό αέρα.

2121212

Προτεινόμενες λύσεις για να αντιμετωπιστεί η υγροποίηση στα τζάμια

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε εάν τα παράθυρα ή τα τζάμια σας στάζουν νερά είναι να προμηθευτείτε ένα υγρασιόμετρο . (Διατίθεται σε καταστήματα οικιακών ειδών και κοστίζει ελάχιστα ) και να μετρήσετε την υγρασία που υπάρχει μέσα στο σπίτι σας . Εάν το ποσοστό υγρασίας είναι πάνω από 65% – 70% τότε υπάρχει πρόβλημα . Η τοποθέτηση καινούργιων ενεργειακών κουφωμάτων αλουμινίου είναι μια λύση . Χωρίς, ωστόσο να είναι βέβαιο ότι θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα, σε περιπτώσεις που η υγρασία εντός του σπιτιού είναι πάνω από 80% . Εάν, λοιπόν, δεν λυθεί οριστικά το πρόβλημα, πράγμα σπάνιο, θα πρέπει να αναζητηθεί η πηγή δημιουργίας της υγρασίας και πιθανόν να χρειαστεί η συμβολή πολιτικού μηχανικού . Μερικές γενικές οδηγίες αντιμετώπισης του προβλήματος των παραθύρων, μπαλκονοπορτών ή τζαμιών που στάζουν νερά . Είναι ο επαρκής αερισμός του χώρου με άνοιγμα των κουφωμάτων τις πρωινές ώρες, ώστε να διαφεύγει η παραμένουσα υγρασία . Καθώς και η χρήση αφυγραντήρων ή των κλιματιστικών σε λειτουργία Dry .

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε το πρόβλημα και να παραμένουμε εκτεθειμένοι σε τέτοια ποσοστά υγρασίας . Διότι πρόκειται για έναν πολύ επιβαρυντικό παράγοντα για την υγεία μας και την υγεία της οικογένειάς μας .

• Φροντίζουμε για επαρκή αερισμό του χώρου, ώστε να παραμένει η συγκέντρωση της υγρασίας χαμηλή.
• Χρησιμοποιούμε ανά περιόδους αφυγραντήρα ή το air condition στην κατάσταση dry.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι το φαινόμενο υγροποίηση στα τζάμια μπορεί να παρουσιαστεί και στα ενεργειακά κουφώματα αλουμινίου αλλά σε πιο ακραίες καιρικές συνθήκες σε σύγκριση με τα συμβατικά καθώς και σε όλα τα είδη κουφωμάτων (PVC , Ξύλινα) αν η υγρασιά που επικρατεί είναι πανω απο 60%.

3131312